LL_Logo_Version1

Influensavaccination Stockholm

Året har börjat och nu väntar influensatider. Vilken tur att det finns skydd!

Boka Lecalife för att snabbt och smidigt vaccinera din personal på arbetsplatsen.

Årets säsongsinfluensa 2014/2015

Influensan kommer varje år till Sverige under vinterhalvåret och brukar vara som mest intensiv i januari och februari. Runt 100 000 personer i Stockholms län smittas årligen. För de flesta innebär influensa att man blir febrig, snuvig, får huvud- och ledvärk och får stanna hemma någon vecka. Men hos äldre personer, gravida och kroniskt sjuka kan influensan utvecklas till en allvarlig sjukdom, som i vissa fall kan vara livshotande.

 

Så fungerar vaccineringen

Syftet med vaccinering är att göra den vaccinerade personen immun, det vill säga motståndskraftig, mot en viss sjukdom. Vaccinerna mot influensa innehåller delar av virus som avdödats. På så vis kan de inte längre föröka sig, men de kan fortfarande framkalla en reaktion från immunsystemet. Nästa gång du kommer i kontakt med viruset känner immunsystemet igen dem och förstör dem innan du hinner bli sjuk.

 

Varför ska man vaccinera sig?

Genom att den friska arbetsföra befolkningen vaccinerar sig skyddas även grupper som löper ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom vid influensa. För varje års vaccination byggs ett starkare försvar mot kommande influensor upp.

 

För arbetsgivarna kan vaccinering på arbetsplatsen vara en bra investering då man undviker förlorad arbetstid och kanske sjukskrivningar.

 

Efter 10–14 dagar har du ett 50–70-procentigt skydd som håller i sig i drygt sex månader. Om du ändå får influensa under den här tiden dämpar vaccinet symtomen och du blir inte lika sjuk som du skulle ha blivit utan vaccinet.

 

Vaccinet för säsongen 2014/2015

Varje år kommer nya influensavirus och därför behöver du vaccinera dig på nytt inför varje influensasäsong. Vilka stammar som ska ingå i vaccinet regleras av WHO.

Influensavirus får namn efter den plats där det hittats.

Vaccinet för säsongen 2014/2015 skyddar mot tre influensatyper:

  • A/California/7/2009 (H1N1)-pdm09-liknande stam
  • A/Texas/50/2012 (H3N2)-liknande stam
  • B/Massachusetts/2/2012-liknande stam

En av stammarna, A(H1N1), är samma stam som ingick i förra säsongens vaccin. Om du tidigare fått detta vaccin får du nu ett starkare skydd. De andra två är nya för denna säsong.

 

Biverkningar

Ungefär 5 procent av alla som vaccinerar sig får en lokal rodnad, svullnad och ömhet där de fick sprutan som brukar försvinna på två till tre dagar. 1–2 procent av alla som vaccineras får lätt feber under något dygn. Hög feber eller andra biverkningar är mycket sällsynta.

 

Säsongsinfluensavaccinet orsakar inte narkolepsi.

 

I slutet av oktober erbjöd sjukvården gratis vaccination mot säsongsinfluensan till riskgrupper (äldre, gravida, kroniskt sjuka och överviktiga med BMI över 40).
Nu är det dags för alla oss andra.

 

Lecalife kommer till er arbetsplats mot en avgift på 1 200 :-. om ni är färre än 30 personer.
Vaccinet kostar 200 kronor. 

 

Kontakta oss för mer information och offertförfrågan genom att klicka här-


Hälsodeklaration inför influensavaccination
 

Källa: Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Lars Rombo & Lars Lindquist och Vårguiden